Pełnoziarnisty chleb razowy - zrobisz go łatwo w domu !

by - września 04, 2017

Ciemne pieczywo jest zdrowsze, syte i często droższe od pszennego. Jeśli zaczniesz piec w domu, gwarantuję oszczędność portfela, pyszny smak i satysfakcję z samodzielnego wypieku. Ponadto zapach dotrze nawet do sąsiadów. 

Przygotowałam dla Was przepis na chleb pełnoziarnisty razowy, który pieczemy w naszym domu. Chleb, który zachęcił nas do wypieków domowych i dał wiarę w to, że to jest bardzo proste nawet dla laików :)
U nas tak naprawdę pieczenie każdego kolejnego bochenka, to nowe doświadczenie i wnioski.

chleb razowy pełnoziarnisty

Składniki: 

2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham typ 2000
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki słonecznika łuskanego
1/3 szklanki otrębów żytnich
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50g świeżych drożdży
500ml letniej wody (max. 40 stopni)



Wykonanie:

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki - mąka, siemię, otręby, słonecznik, sól oraz cukier. Mieszamy dokładnie. Nic się nie stanie jeśli nie masz któregoś z ziaren czy otrębów, po prostu je pomiń albo daj to co masz. Tutaj uwaga - płatki owsiane spowodują jeszcze większą mokrość chleba, zatem nie polecam ich.
W osobnym naczyniu przygotowujemy letnią lub ciepłą wodę ale nie cieplejszą niż 40 stopni, by nie sparzyć drożdży. Rozkruszamy drożdże i dobrze mieszamy łyżką do ładnego rozpuszczenia się. Następnie całość dolewamy do suchej masy i mieszamy łyżką lub mikserem (końcówki haczyki).

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką, idealne są pieluchy tetrowe ;) i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę. Może być piekarnik rozgrzany maksymalnie do 50 stopni nie więcej.

Przygotowujemy keksówkę, moja ma wymiar: 30cm/11cm /7cm. Wykładamy papierem do ciast lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wlewamy ciasto. 
Mokrą łyżką wygładzamy i rozprowadzamy równomiernie po blaszce, posypujemy słonecznikiem, otrębami lub nawet mąką :) Twoja decyzja. Przykrywamy ponownie ściereczką, odkładamy do ciepłego miejsca na 15 minut.

Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika - temperatura 200 stopni, góra dół bez termoobiegu. Pieczemy 1h 15min dużo zależy od piekarnika, warto obserwować po godzinie pieczenia czy to już ten moment. Surowy nie będzie ale bardziej wilgotny.

Po upieczeniu wyciągamy z foremki i układamy na kratce. Nie kroimy nie dotykamy, czas na zachwyt będzie po ostygnięciu. A potem to już tylko masełko i co tam dobrego macie na kanapeczki. Wystarczą 3 cienkie kromeczki i pękam po zjedzeniu.


Ile kosztuje samodzielny wypiek chleba ?


Łatwo sobie przeliczyć, czy to opłacalne. Bez zużycia prądu na dzień dzisiejszy koszt 1 bochenka to około 2zł, nie wliczam otrębów czy ziaren bo zawsze jakieś w domu mam. Nie trzeba dawać wszystkich, bez słonecznika też jest super.

Warto też za jednym zamachem piec od razu 2 bochenki. Drugi można wtedy np. zamrozić.

Naprawdę polecam, od tygodnia nie odwiedziłam piekarni :) i pieczemy go na zmianę z mężem.

Przeczytaj koniecznie

7 KOMENTARZY

  1. Uwielbiam zapach pieczonego chleba i jem jeszcze gorący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowy chleb. Jeśli wystarcza mi czasu chętnie go piekę. Mam tylko problem z zakwasem bo nie zawsze mi wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuj ten przepis, nie potrzeba zakwasu i robi się ekspresowo :) bez wielkiego brudzenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś na pewno spróbuję ale bez dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aneta Sawicka9/04/2017

    Rzeczywiście przepis brzmi prosto. Muszę kiedyś spróbować, jak na razie tylko mój mąż piekl domowe pieczywo

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiola Skawinska9/04/2017

    Super, muszę w końcu upiec taki domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u nas też ostatnio tylko chleb i bułki domowe :)

    OdpowiedzUsuń