Szybkie półkruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

by - czerwca 04, 2018

Latem najlepiej smakują owoce i owocowe szybkie ciasta. Kiedy królują truskawki i rabarbar, ciężko oprzeć się zrobieniu pysznego półkruchego ciasta. Przepis jest tak prosty, że śmiało możesz jego wykonanie powierzyć swojemu dziecku. Oczywiście pod Twoim okiem :) 



SKŁADNIKI:

1/2 kg mąki krupczatki
1 kostka margaryny
3 jaja
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
owoce - u mnie truskawki i rabarbar, może być tarte jabłko z cynamonem :) jagody i wszelkie inne owoce




WYKONANIE:

  1. W rondelku na małym ogniu rozpuszczasz kostkę margaryny.
  2. Do miski dodajesz wszystkie składniki.
  3. Roztopioną margarynę dolewasz do miski i mieszasz całość.
  4. Najlepiej do tortownicy wykładasz 3/4 ciasta.
  5. Obficie dodajesz owoców (jeśli są to tarte jabłka odciśnij z nich sok).
  6. Z pozostałego ciasta urywasz kawałki, rozgniatając w dłoniach na płasko i przykrywasz nimi owoce.
  7. Pieczesz w piekarniki w 180 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Sprawdź potem patyczkiem i ewentualnie dołóż maksymalnie 10 minut.
  8. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i popijaj kompotem czy kawką :)

SMACZNEGO !

Będzie mi miło, jeśli dasz znać w komentarzu czy wypróbowałaś przepis oraz czy zagości u Ciebie na dłużej.

Przeczytaj koniecznie

0 KOMENTARZY